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Appetiteに新たな満足感測度についての論文が受理されました

Title: Measuring Temporal Dynamics of Satisfaction Differences Between Animal- and Plant-Based Foods


Authors:Yuki Nishida, Miho Sakurai, Yamato Ishikawa, Kenichi Tomi, Ichiko Hirakakiuchi, Tsutomu Saito, Ryotaro Sato, and Yuji Wada


Journal: Appetite


Article reference APPET_108163
Corresponding author Yuji Wada
First author Yuki Nishida
Received at Editorial Office 21 Feb 2025
Article revised 26 Apr 2025
Article accepted for publication 28 May 2025
Abstract: This study aimed to measure the Temporal Changes in Impressions (TCI) between animal-based and plant-based food. Participants first rated their hunger, valence, desire to eat again (desire), and satisfaction for a small portion of pasta with one of three types of consommé soup: animal-based, conventional plant-based, or developed high-quality plant-based (first rating phase). Next, during a preload phase, they consumed a larger portion of the same type of pasta and soup. Subsequently, in the second rating phase, they rated the same pasta soup in the same portion size as in the first rating phase. The results showed that eating pasta with animal-based soup reduced hunger more effectively than eating conventional plant-based soup, even though the same quantity was consumed. Furthermore, the conventional plant-based option led to declines in valence and desire over time; these significant changes were not observed with the animal-based soup. Interestingly, no significant differences were found between the animal-based soup and the developed high-quality plant-based soup in any measure. These findings suggest that tracking temporal changes in sensory evaluation offers a useful perspective for understanding how impressions related to satisfaction change over the course of the eating experience. Adopting this temporal perspective may help clarify the differences in consumers’ perceived value between animal- and plant-based foods.

要旨の邦訳 (生成AIによる):本研究は、動物性食品と植物性食品に対する印象の時間的変化(Temporal Changes in Impressions, TCI)を測定することを目的としたものである。参加者はまず、動物性、従来型植物性、あるいは開発された高品質植物性のいずれかのコンソメスープを用いた少量のパスタを摂取し、その満腹感、快・不快(valence)、再摂取欲求(desire)、および満足感について評価を行った(第1評価フェーズ)。続くプレロードフェーズでは、同一種類のスープとパスタを用いた大容量の食事を摂取した。その後、第2評価フェーズとして、第1フェーズと同量のスープとパスタを摂取し、同様の評価を行った。
その結果、動物性スープを伴うパスタの摂取は、同量を摂取したにもかかわらず、従来型植物性スープよりも空腹感を効果的に軽減することが示された。さらに、従来型植物性スープでは、時間の経過に伴いvalenceおよびdesireの評価が有意に低下する傾向が見られたが、動物性スープではそのような顕著な変化は観察されなかった。興味深いことに、動物性スープと高品質植物性スープの間では、いずれの指標においても有意差は認められなかった。
これらの知見は、満足感に関連する印象が食体験の過程でどのように変化するかを理解する上で、感覚評価の時間的変化を追跡する視点が有用であることを示唆している。こうした時間的視座を取り入れることにより、動物性食品と植物性食品に対する消費者の価値認知の違いをより明確にすることが可能となると考えられる。